Γιατί ταξιδέψαμε στη Rwanda?

Γιατί επιλέχθηκα μαζί με άλλους 4 Έλληνες εκπαιδευτικούς από τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού τμήματος της Action Aid hellas για να συμμετάσχω στο πρόγραμμα SEND MY FRIEND TO SCHOOL.

Ποιοι θα πάμε;
  1. Κατερίνα Βίγκου, δασκάλα Α/θμιας
  2. Θεόδωρος Γούτας, εκπαιδευτικός πληροφορικής, Β/θμια-Υποδιευθυντής 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
  3. Έλενα Καραγιάννη, εικαστικός-δασκάλα εικαστικής αγωγής Α/θμια
  4. Φάνης Κατσάνος, εκπαιδευτικός Αγγλικών Α/θμια
  5. Νάσια Χολέβα, θεατρολόγος, εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής. ,Α/θμια-Β/θμια
(Για μας όλους λέει ο Θοδωρής στο blog του: ΕΔΩ)

Όλα τα παρακάτω για το πρόγραμμα είναι από τη σελίδα της ActionAid/ εκπαιδευτικός τομέας. Περισσότερα θα βρείτε: ΕΔΩ


Την άνοιξη του 2012 κατατέθηκε από την ActionAid η πρόταση για το έργο Send my Friend to School: learning about the right to education and how to continue to change within a democracyTo έργο συντονίζεται από την ActionAid Αγγλίας και σε αυτό συμμετέχουν από Ευρώπη οι: ActionAid Ελλάς, Save the Children (Ρουμανία) και Entreculturas (Ισπανία), ενώ τον αναπτυσσόμενο κόσμο εκπροσωπεί η ActionAid Νιγηρίας. 

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως εγκεκριμένο για επιδότηση EuropeAid.

Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην κινητοποίηση των εμπλεκόμενων στην Εκπαίδευση, ώστε να επιτευχθεί ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας (MDG2), σχετικά με την εδραίωση της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Αποδέκτες αυτού του έργου θα είναι 30,000 εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Αγγλία. Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο παιδιά και νέοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα, τη Νιγηρία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την εκπαίδευσή τους σχετικά με το Δεύτερο Αναπτυξιακό Στόχο. Επιπλέον θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις, οι οποίες θα προωθούν το δικαίωμα για καθολική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η ActionAid Ελλάς συμμετέχει σε αυτό το Πρόγραμμα με τις εξής δράσεις:

Για το έτος 2013


1.  Εκπαιδευτικό ταξίδι: Πέντε (5) εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, ταξιδεύουν μέχρι την Κένυα, για ένα διάστημα 7 ημερών. Εκεί εκπονούν επιτόπου έρευνα και συνεντεύξεις, για τις υπάρχουσες  συνθήκες, που εμποδίζουν την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. 

2.  Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού MDG2: Επιστρέφοντας από το ταξίδι οι 5 εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της ActionAid Ελλάς, μελετούν και σχεδιάζουν εργαλεία Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας στοιχεία της έρευνας που εκπόνησαν. Το υλικό αυτό  προσαρμόζεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μπορεί να διδαχθεί στα σχολεία, κατά την Ευέλικτη Ζώνη, ή σαν Project. 

3.  Εκπαιδεύσεις με θέμα το εκπαιδευτικό υλικό MDG2: 
Με την ολοκλήρωση του υλικού MDG2, οι πέντε εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της ActionAid Ελλάς, πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις δασκάλων και καθηγητών, της περιφέρειάς τους, ως προς την ένταξη του υλικού MDG2 στο σχολικό πρόγραμμα. 

4.  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα MDG2 για σχολικές ομάδες: Θα σχεδιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχετικά με το MDG2, από την ActionAid Ελλάς, το οποίο θα εκπονείται στο Κέντρο Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, που βρίσκεται στην Αθήνα. Στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετέχουν σχολικές ομάδες, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων.

5.  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα MDG2 για οικογένειες: Σχεδιάζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχετικά με το MDG2, από την ActionAid Ελλάς, το οποίο  εκπονείται στο Κέντρο Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, που βρίσκεται στην Αθήνα. Στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετέχουν οικογένειες, που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους.  

6.  Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση: Συνεχίζεται ο συντονισμός, από την ActionAid Ελλάς, και πραγματοποίηση, από τα σχολεία της χώρας, της καθιερωμένης εκστρατείας. Η θεματική για το 2013 είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην κατάκτηση του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση.  

Για τα έτη 2014 - 2015

1.  Εκπαιδευτικό ταξίδι: όπως παραπάνω
  
2.  Σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού MDG2: όπως παραπάνω

3.  Εκπαιδεύσεις με θέμα το εκπαιδευτικό υλικό MDG2: όπως παραπάνω

4.  Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση: όπως παραπάνω, δεν έχει ανακοινωθεί η θεματική ακόμα

Στο 3ετές πρόγραμμα συμβάλλει και η Ειδική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους παρακάτω τρόπους:
 
-  Έγκριση του πλαισίου δράσης της ActionAid Ελλάς, για το συγκεκριμένο Έργο (Αρ. Πρωτ. 53810/Γ7)
- Αποστολή εγκυκλίου, για την έναρξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση, κάθε άνοιξη μέχρι το 2015 (όπου και λήγει η     εκστρατεία)
-  Αποστολή εγκυκλίου, σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, για την έναρξη του Έργου, το 2013 (Αρ. Πρωτ. 67443/Γ7)
-  Ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού, που θα προκύψει, κατά το 2013-2015, στον ιστότοπο του Υπουργείου,  e-υλικό.

Η ομάδα του 2013 ήταν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί:

1.    Ευαγγελία Μουλά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Δωδεκανήσου – Β’ βάθμια
2.    Ελένη Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Αττικής – Β΄ βάθμια
3.    Πέλλα-Πέλλη Παππά, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Σάμου – Α’ βάθμια
4.    Βασιλική Δαγκλή, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης – Α’ βάθμια
5.    Ευλαμπία Χαμαλίδου, Υπεύθυνη Σχολική Δραστηριοτήτων Ν. Ξάνθης – Α’ βάθμια


Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται   
από την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου