Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η θεατρική αγωγή στη Ρουάντα

Η Ρουάντα είναι μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.
Υπέφερε από τον ρατσισμό γι αυτό και η εκπαιδευτική Ηγεσία της χώρας είναι συνειδητά προσανατολισμένη σε μια αντιρατσιστική Εκπαίδευση. 
Γι αυτό το λόγο από το 2010 εισήγαγαν τη Θεατρική αγωγή στο ΑΠΣ με την ελπίδα να ξεκινήσει μια νέα πολιτιστική γλώσσα που θα εκφράσει (και θα εκτονώσει) όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με την εμπειρία του ρατσισμού (και όχι μόνο).

Το εντυπωσιακό είναι πως η Θεατρική τέχνη είναι ένα Άγνωστο πεδίο στην Αφρικάνικη κουλτούρα καθώς στην παράδοσή τους εκφράζονται μόνο μέσα από τη μουσική και τον χορό.

Αναπόφευκτα σύγκρινα αυτή τη πρόθεση με τα δικά μας δεδομένα όπου τα καλλιτεχνικά μαθήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια στο ΑΠΣ αλλά χωρίς κάποια κατεύθυνση, οδηγία ή ενθάρρυνση για έναν ουσιαστικό διάλογο με τα κοινωνικά θέματα της χώρας. Υπάρχουν ως "δευτερεύοντα" και κανείς από την ηγεσία (χθες και σήμερα) δεν εχει αναγνωρίσει τη δυναμική τους να παρεμβαίνουν στα ηθικά προβλήματα της χώρας. Μην ξεχνάμε πως ήδη έχουν αφαιρεθεί από το Λύκειο και όπως γνωρίζουμε οι προθέσεις του ΥΠΕΠΘ ειναι να περιοριστούν ακόμα περισσότερο λόγω οικονομικής Κρίσης.

'Έχουμε πολλά να μάθουμε από εκείνους τους "Άγριους" της Αφρικής...

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://cunysps.wordpress.com/2013/10/02/professor-amy-green-reflects-on-project-rwanda/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου