Σάββατο 5 Απριλίου 2014

H Αction Αid στη Ρουάντα

Ρουάντα


Η πραγματικότητα σήμερα - Τα μισά παιδιά στη χώρα κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται τόσο ώστε να επηρεάζεται η ανάπτυξή τους.
- Το προσδόκιμο ζωής είναι 50 χρόνια.
- Το 76% των κατοίκων ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα, δηλαδή σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
- Σχεδόν το 34% των γυναικών και το 25% των ανδρών άνω των 15 ετών είναι αναλφάβητοι.
- Περίπου 1 στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν γίνει 5 ετών.
Γεωπολιτικά στοιχεία: Πρωτεύουσα: Κιγκάλι
Πληθυσμός:  11.055.976 κάτοικοι
Έκταση: 26.338 τετρ. χλμ.
Επίσημες Γλώσσες: Κινιαρουάντα, Γαλλικά, Αγγλικά
Νόμισμα:  Φράγκο Ρουάντας

Η Ρουάντα είναι μία μικρή, ηπειρωτική χώρα στην ανατολική κεντρική Αφρική. Απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο το 1962. Η πρόσφατη ιστορία της χώρας κυριαρχείται από τη γενοκτονία του 1994, όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 800.000 με 1 εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να γίνουν πρόσφυγες.
 
Από το 1996, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, αλλά κάποιοι από αυτούς φοβούνται ακόμα να επιστρέψουν. Η χώρα είναι εξαιρετικά φτωχή και η πιο πυκνοκατοικημένη της Αφρικής. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες, αλλά η γη είναι άγονη και δεν έχει κανονικές βροχοπτώσεις. Έτσι η χαμηλή γεωργική παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.
 
Η ActionAid στη Ρουάντα
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη Ρουάντα το 1997, όταν άρχισε να δουλεύει με τους πρόσφυγες που επέστρεφαν στη χώρα. Προτεραιότητα και αντικειμενικός στόχος των προγραμμάτων μας είναι η πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, σε επαρκή τροφή και τα δικαιώματα των γυναικών. Η ActionAid Ελλάς ξεκίνησε να υποστηρίζει την κοινότητα Γκιτέσι μέσω του προγράμματος Αναδοχής Παιδιού το 2009 δίνοντας έμφαση στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και τα δικαιώματα των γυναικών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου